Doç. Dr. Fatih Artvinli and Doç. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz

Februar, 2020

05feb19:00Doç. Dr. Fatih Artvinli and Doç. Dr. Elif Vatanoğlu LutzSanat Uzun, Hayat Kısa: Tıp, Delilik ve Sanat

Details

İçeriden Sesler, Sessizlikler: Tımarhanede Sanat ve Edebiyat (Fatih Artvinli): Türkiye’de “delilik çalışmaları” alanına ilgi son yıllarda giderek artmaya başlamıştır. Tıp tarihi ve psikiyatri tarihi alanında daha çok temel aktörler ve kurumların tarihine yoğunlaşılırken, bu kurumlarda bizzat hastalar tarafından üretilen eserler, edebiyat ve sanat ürünlerine yansıyan sesler ve sessizlikler henüz yeterince işitilmemiştir. Bu sunumda, Toptaşı Bimarhanesi, La Paix ve Bakırköy Akıl Hastanesi’nin ünlü, ünsüz sakinlerinden yola çıkarak ortaya konulan ürünlerin bize kurumlar, tımarhanede yaşam ve sanat hakkında neler söylediği üzerinde durulacaktır.
Fatih Artvinli (Doç. Dr.) artvin doğumlu. Yusufeli Sağlık Meslek Lisesi, Toplum Sağlığı Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimini, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde, doktora çalışmasını ise aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü’nde tamamladı. Doktora sonrası araştırmasını Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptı. Halen Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Fatih Artvinli’nin History of Psychiatry, History of Neurosciences, Osmanlı Bilimi Araştırmaları gibi dergilerde yayımlanan makalelerinin yanı sıra, yayımlanmış iki kitabı bulunmaktadır: Seraba Harcanmış Bir Ömür: Osman Bölükbaşı (Kitap Yayınevi, 2007) Delilik, Siyaset ve Toplum: Toptaşı Bimarhanesi (Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2013).

Oksitosin: Bir Yeni Tıp ve Sanat Yolculuğu (Elif Vatanoğlu Lutz): Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Vatanoğlu tarafından kurulan Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu çalışmalarına başlamıştır. Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu, Tıpta İnsan Bilimleri alanı içinde şekillendirdiği detaylı projelerini sağlık çalışanları ,tıp öğrencileri, sosyal bilimciler ve sanat dünyası ile paylaşmaya hazırdır. Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nun aktiviteleri; sanat alanında işleri tıbba değen sanatçılarla ortk projeler üretmek, tıp ve sağlık ile ilgili eğitim öğretim yapan fakültelere yönelik yenilikçi müfredat önerileri geliştirmek, sağlık çalışanlarının dayanıklılığının ve sağlığını artırmak, hastalara yönelik iyilşetirici çalışmalar ve toplumu bilinçlendirmek olmak üzere beş temel alanda faaliyet göstermektedir. Özellikle hastalar yönelik projeleri ‘sanat iyileştirir’ başlığı altında yapılandırılmaktadır. Bu konuşma çerçevesinde Oksitosin Tıp ve Sant Platformu’nun kuruluş öyküsünün yanısıra halihazırda devam eden projeleri ve geleceğe yönelik hedefleri konusunda genel bir çerçeve çizilecektir.
Elif Vatanoğlu Lutz (Doç. Dr.) 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tıp Tarihi ve Etik alanındaki doktorasını tamamladı. 2008-2014 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, 2014-2020 arasında Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008-2011 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Sağlık Hukuku doktora programında ders verdi. Bütün sosyal bilim disiplinlerinin tıp ile ilişkisine duyduğu ilgi neticesinde ‘tıpta insan bilimleri’ alanında, özellikle ‘tıp ve sanat’ disiplini ile ilgili verdiği birçok farklı başlıkta dersler ve araştırmalarından sonra 2019 yılında Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nu kurdu.

Zeit

(Mittwoch) 19:00

Ort

Orient-Institut Istanbul

Susam Sokak No:16 Kat:3 Daire: 7 Cihangir - İstanbul

Nach oben